Spring naar inhoud

Windows 7; de eerste ervaringen

Windows Vista is nooit wat geworden. In ieder geval niet in mijn belevingswereld. Na de aanloopproblemen is het vertrouwen nooit meer teruggekomen. Tevens bleek Windows XP nog gewoon leverbaar en onze klanten terughoudend voor veranderingen.

Maar we kunnen natuurlijk niet eeuwig Windows XP blijven installeren. Het wordt ook steeds moeilijker om nog XP drivers te vinden voor nieuwe hardware. Vooral bij Laptops is het niet altijd mogelijk om alle functies nog te ondersteunen. Zo hebben we hier een Fujistu Siemens Xi3650 notebook staan waar XP op geinstalleerd zou worden. Fujitsu zelf levert alleen drivers voor Vista. Uiteindelijk is het wel gelukt; maar het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de wifi ontvanger uit te schakelen met de FN-F1 zoals het eigenlijk zou moeten. Daarmee is deze notebook het eerste geval van niet-geheel compatible meer met XP.

Maar dan het alternatief. Windows Vista? Dat kan ik niemand meer aanraden met een Windows 7 die al voor de deur staat. Windows 7 heeft zelfs een XP-compatibility instelling; dus dat klinkt goed. Voor nu dus nog maar even Windows XP geinstalleerd (met beperkte functionaliteit) en een testsysteem neergezet met Windows 7 RC1 erop om te kijken of het al een beetje af is.

De installatie van Windows 7 ging van een leien dakje. Een verademing vergeleken met XP. Soepel; snel en alle drivers standaard aan boord. Opstarten en afsluiten werkt snel; sleep en hibernate zonder problemen en in tegenstelling tot Vista kunnen de Gadgets nu op de hele desktop gedocked worden. Met het thema ingesteld op Classic heeft niemand in de gaten dat het Windows 7 was.

Toen maar eens wat applicaties geinstalleerd. Eerst office 2007. Dat werkt zoals verwacht perfect. Omdat dit testsysteem ook gebruikt wordt voor Development MySQL, Apache en PHP geinstalleerd (Wamp-Server). Probleemloos draaien deze services. Toen CodeGear RAD-Studio (beter bekend als Delhpi 2009). Installatie soepel; compileren snel. Echter de debugoptie werkt niet meer. Op het moment dat de Delphi de executie van het programma afbreekt en je met F2 de IDE wilt resetten dan genereert Delphi een invalid operation en wordt het afgesloten.

Aha; dan is dit een mooie test voor de XP compatility layer. Instellen is heel eenvoudig. Je klikt met je rechtermuisknop de applicatie aan in het startmenu en je kiest compatibility options. Dan kun je instellen waarmee het programma dan wél mee compatible is. Vervolgens kun je het programma testen en dan aangeven of het al werkt. Dit schijnt een virtuele machine te zijn mooi weggewerkt in de UI van windows zelf.

Zo gezegd; zo gedaan. Het programma heb ik ingesteld op Windows-XP SP2 compatibiliteit. Vol verwachting en en goede moed maar eens een testprogrammaatje gestart; onderbroken en op F2 gedrukt. Groot was mijn verbazing toen bleek dat er precies dezelfde foutmelding kwam. Ook met Windows-XP SP3 en met Windows Vista instellingen kwam ik niet onder deze foutmeldingen uit.

De compatibility layer werkt dus niet voor die ene niet-microsoft applicatie die ik installeerde. Dat ziet er dus nog niet zo goed uit. Voorlopig is de RC1 dus niet geschikt. We developpen nog maar even verder in Windows XP en proberen het bij RC2 nog maar eens.

Conclusie: Op dit moment is er geen geschikte Windows versie meer voorhanden. XP is te oud en en verlies functionaliteit door het ontbreken van drivers. Vista is geflopt en ga je nu niet meer installeren voor een gemiddelde levensduur van 4 jaar van een PC. Windows 7 is nog niet af.