Spring naar inhoud

De harddisks zijn op!

Aangezien harde schijven met voorsprong het meest ontbetrouwbare onderdeel zijn in pc's en 95% van de storingen te wijten is aan een kapotte harddisk en ze na een jaar of 3 vaak versleten zijn; vervangen we hier aan de lopende band harddisks.

Meestal is er niet veel schade. De harddisk bevat één of meerdere slechte sectoren. We kopieren met een forensische tool alle onbeschadigde sectoren naar een nieuwe schijf en passen daarna de partitie aan om de (meestal) grotere schijf helemaal te benutten. Met een beetje geluk start daarna het systeem zonder problemen en hoeven we geen her-installatie van Windows te doen.

Tot zover dan ook geen problemen. Echter een jaar of 2 geleden werd de SATA schijf gemeengoed. Dat is een nieuwe versie van de harde schijf die in pc's hangt. Deze nieuwe versie heeft een andere (serieele; vandaar de naam Sata) ipv parallelle (Pata) interface. Dit zorgt voor een hogere snelheid en voor dunnere kabels in de pc (wat weer goed is voor de airflow). Alleen  maar voordelen zou je zeggen. De nieuwe pc's krijgen een snelle Sata disk en voor een reparatie van een oudere PC gebruiken we gewoon een Pata disk.

Nu zijn de fabrikanten echter gestopt met het fabriceren van de oude Pata disks. Het wordt voor ons steeds moeilijker om nog Pata disks voor reparaties te bemachtigen. Het is jammer genoeg vaak niet mogelijk om een Sata disk in zo'n oude pc te plaatsen. Als er al een aansluiting op het mainboard is dan zijn er diverse driverproblemen te verwachten; wat zo'n reparatie duurder maakt.

Gelukkig hebben we hiervoor een oplossing gevonden. We hebben uit het verre oosten converters geimporteerd waarmee we een nieuwerwetse Sata harddisk kunnen omtoveren tot een Pata harddisk! Dit is slechts een kwestie van plug-en-play. We hoeven aan het OS niets te veranderen; geen drivers nieuw te installeren; geen instellingen veranderen. Nu verwachtte ik een performance penalty; maar zelfs dat is niet het geval. De tot Pata omgetoverde Sata harddisks halen zelfs hogere snelheden als de oude Pata disks.

Voor de anders-om situatie waar we een oude Pata disk op en nieuw systeem willen aansluiten (in het geval we een oud mainboard vervangen door een nieuw sata-only board) hebben we deze convertors ook andersom. Voor de regelmatige knutselaars hebben we zelfs universele adaptors die beide kanten op werken.

Behalve dat we deze interfaces veel in reparaties gebruiken verkopen we ze ook los. De prijs voor een enkelvoudige converter is 20 euro. Voor een universe die beide kanten op werkt converter betaalt u 25 euro.

Voor resellers en concullega's bieden we flinke korting bij afname vanaf 10 stuks.