Spring naar inhoud

De snel opstarten optie van Windows 10

In Windows 10 is een optie om je computer sneller op te starten. Het lijkt een beetje op de hybride slaapstand van eerdere Windows versies. Als deze optie is ingeschakeld (en dat is ie meestal vanzelf na een update) dan start je computer sneller... MAAR er is ook een behoorlijk nadeel aan deze functie waardoor we adviseren deze functie uit te schakelen... 

Namelijk bij het afsluiten - als deze functie is ingeschakeld - sluit je computer niet meer helemaal af. De gebruiker wordt afgemeld en daarna gaat het systeem in een winterslaaptoestand.

Het voordeel hiervan is - zoals de naam van de functie al suggereert - dat het systeem veel sneller opstart. Dit is overigens vooral merkbaar bij systemen met harddisks. Systemen die - een veel snellere - SSD gebruiken om op te starten hebben er veel minder voordeel van.

Hoewel het natuurlijk fijn is als je computer sneller start is er ook een nadeel aan verbonden. Sommige windows updates worden alleen geinstalleerd bij een herstart en na het afsluiten van je PC. Als je je PC dus nooit herstart en - wegens het gebruik van de snel opstarten optie - ook nooit meer echt afsluit, worden sommige updates niet geinstalleerd.

Daarnaast gebeurt het soms dat je OS of bepaalde applicaties steeds trager gaan werken of foutmeldingen vertonen. Het eerste wat wij dan onze klanten vragen als ze hierover klagen is dan: "Heb je al geprobeerd de PC te herstarten?". Meestal antwoord de klant dan dat hij z'n PC na een werkdag netjes afsluit en 's ochtends weer opstart. Maar door het (ongemerkt) inschakelen van de snel opstarten functie is dit afsluiten helemaal geen afsluiten meer en helpt dat dus ook niet meer om diverse problemen op te lossen.

Sinds de invoering van deze functie (hij zat ergens in een van de eerste grote Windows 10 updates) merken wij een sterk toegenomen aantal problemen die te verhelpen zijn met een herstart van de computer in kwestie.

Daarom adviseren wij deze functie uit te schakelen. Dat scheelt enorm in het aantal support aanvragen. Gebruik de link hieronder naar een .reg bestand om de functie uit te schakelen. Sla het bestand ergens op en klik er dubbel op om de wijzigingen door te voeren.

http://download.grakist.com/fast_startup_disable.reg