Spring naar inhoud

IMAP, Forward, Reply, Thunderbird en Outlook

Simpele zaken hebben soms diepe wateren...

Vandaag kregen we een opmerking van een klant die voor één IMAP account zowel thunderbird 3.1.6 als Outlook 2007 gebruikt. Als hij in Thunderbird een bericht doorstuurt (forward) dan is het in outlook niet zichtbaar dat de betreffende email is doorgestuurd. Een beantwoord (reply) bericht in Outlook is in Thunderbird echter wel gewoon zichtbaar.

Wij hebben dit verschijnsel getest met diverse versies van Thunderbird clients, Outlook clients en IMAP mailservers. Uiteindelijk bleek de oorzaak in de definitie van het IMAP protocol. In het IMAP protocol zijn een aantal vlaggen gedefinieerd die de status van een mailtje omschrijven. In hoofdzaak is dat de vlag "unseen" (ongelezen) en de vlag "replied" (beantwoord). Er is echter geen vlag "forwarded" beschikbaar in de IMAP standaard.

Verschillende mail clients lossen dit op verschillende manieren op. Thunderbird (en iPhone Mail) maken gebruik van een "custom label" genaamd $Forwarded. Dus een mailtje dat vanuit Thunderbird of een iPhone wordt doorgestuurd krijgt in die mailclients netjes een naar rechts wijzend Forward vlaggetje.

Mailbox zoals deze in Thunderbird wordt weergegeven

Echter Outlook weet niks van custom labels en ziet zich genoodzaakt om het "reply" vlaggetje te gebruiken om een doorgestuurd bericht te markeren. Dus een doorgestuurd bericht in outlook krijgt een pijltje naar links.

Tot zover geen problemen. In alle mailprogramma's kun je zien dat je iets hebt doorgestuurd. Als je in outlook een bericht doorstuurt en daarna de mailbox opent in Thunderbird; krijg je een pijltje naar links (reply) omdat outlook dat aan het bericht heeft gehangen.

Echter andersom is er wel een probleem.

Als je in Thunderbird een bericht doorstuurt; dan hangt Thunderbird er het custom label "$Forwarded" aan. Outlook kent dit niet en zet bij het bericht geen pijltje naar links (reply) of naar rechts (forward). En dus zal de gebruiker denken dat dit bericht niet is doorgestuurd. Dit kan problematisch zijn in een omgeving waarin een aantal mensen bij toebeurt een algemene inbox in de gaten moeten houden.

Mailbox zoals deze in Outlook wordt weergegeven

We hebben voor dit probleem 2 oplossingen aan kunnen dragen.

Optie 1: Iedereen moet ofwel Outlook ofwel Thunderbird gebruiken. Indien er ook iPhones mee doen in het verhaal bijft alleen Thunderbird over. (kostentechnisch is Thunderbird natuurlijk ook interessanter dan outlook)

Optie 2: We kunnen op de Qmail mailserver (waarop Courier Imap draait) een script installeren dat het custom label "$Forwarded" van Thunderbird/iPhone automagisch omtovert naar een standaard reply vlag die Outlook ook snapt. In Thunderbird worden dan de naar rechts wijzende "forward" pijlen natuurlijk ook vervangen door naar links wijzende "reply" pijlen.