Spring naar inhoud

Ransomware en het versturen van .exe en .js bestanden

ransomwareRansomware is malware die ongevraagd uw documenten versleutelt. Zodra deze versleuteling gereed is zal de ransomware een melding geven dat bestanden alleen nog tegen betaling van losgeld vrijgegeven zullen worden. Een infectie met ransomware loop je het makkelijkst op door in emails op links te klikken of bijlagen (meestal .zip bestanden) te openen. Vaak staat er bij dat het een factuur is of bericht van een expediteur. Deze emails zien er vaak zeer authentiek uit.

Hoewel sommige varianten gekraakt zijn en de encryptie ongedaan gemaakt kan worden is dat over het algemeen niet het geval. Het is dan alleen mogelijk om de bestanden te herstellen middels een recent gemaakte backup. U kunt altijd contact opnemen met ons als u hiermee hulp nodig hebt. Wij adviseren in elk geval om geen losgeld te betalen. Het is maar de vraag of u daadwerkelijk de sleutel krijgt en u houdt daarmee deze praktijken in stand.

Omdat we bijna dagelijks besmette PC's binnenkrijgen met ransomware besmettingen hebben we in een poging deze stortvloed in te dammen het versturen en ontvangen van .exe en .js bestanden in emails (zowel rechtstreeks als in zip bestanden) geblokkeerd. Als u toch een programma (.exe bestand) wilt versturen adviseren wij om een dienst zoals wetransfer te gebruiken. Neem gerust contact op voor meer informatie.