Spring naar inhoud

Harddisk electronica

Harde schijven vallen vaak uit. In 90% van de gevallen is een hardwarestoring aan een PC of laptop te wijten aan een kapotte harde schijf.

Harddisk storingen zijn er in 3 categorien:

1 - bad secors; Een harde schijf bevat een of meerdere magnetische media. Deze kunnen degraderen zodat er leesfouten ontstaan. Ook kan er stof zijn binnengedrongen of een beschadiging door een schok zijn opgetreden. Soms zijn de leeskoppen niet goed meer gecalibreerd en kan de data niet goed meer gelezen worden. Deze problemen waarbij de drive op zich nog wel benaderbaar is; maar de data niet of niet goed meer leesbaar is meestal goed te verhelpen. Wij kunnen dan de data met speciale software lezen en overzetten op een goede disk.

2: Head-Crashes. Dit een een categorie van fouten die wij niet in-house kunnen oplossen. Hierbij zit de leeskop vast of de spindlemotor is kapot. Soms raken de leeskoppen het fysieke medium en beschadigd dat steeds verder. Deze storingen zijn vaak te herkennen aan harde klakkende geluiden. Dit soort gevallen laten wij extern door een gespecialiseerd data recovery bedrijf oplossen. Vaak is er nog wel (wat) data terug te halen.

3. Kapotte electronica. Ongeveer de helft van de harddisk storingen zijn te wijten aan kapotte electronica. Er is dan een chip of een ander component kapot op het printplaatje aan de achterkant van de harde schijf. Deze fouten herkent u aan een harddisk die niet draait of niet blijft draaien. Ook als een hardidsk wel draait maar niet meer door de computer herkend wordt is er meestal sprake van een kapotte printplaat. Vaak is het mogelijk om de data terug te krijgen door ofwel de printplaat te repareren of de printplaat te vervangen.

De reparatie van harddisk electronica is gespecialiseerd werk waar een flink prijskaartje aan hangt. Dit besteden wij dan ook uit aan een externe partij. Veel eenvoudiger (en goedkoper) is het om de electronica van een identieke harde schijf over te zetten. Afhankelijk van het merk en type moet dat exact hetzelfde zijn; maar soms volstaat een gelijkwaardig exemplaar; waarbij de capaciteit niet eens hetzelfde hoeft te zijn. Het is bij het overzetten van de printjes van sommige merken overigens wel van belang om de flash chip met configuratie data (smart) over te solderen omdat de data anders niet goed benaderd kan worden.  We kunnen dit nooit garanderen dat het overzetten van een print zondermeer werkt. Soms wel; soms niet.

Omdat deze printjes harddisk gebonden zijn en de modellen bijna elke maand veranderen is heti niet mogelijk om nieuwe printjes te bestellen bij de fabrikant. Die houdt hier geen voorraad van bij. Daarom hebben wij in de loop der jaren een voorraad opgebouwd van harddisk printjes die wij zelf gebruiken bij data recovery; maar die we ook leveren aan particulieren en bedrijven die zelf de data-recovery in handen willen nemen.

Neem contact met ons op als u electronica nodig heeft voor een specifieke harddisk. Vermeld dan het type en stuur een leesbare foto of scan mee van zowel de voorkant als de achterkan van de gesneuvelde drive. Wij kijken dan of we een geschikte print kunnen leveren.

De prijzen varieren van 50 tot 100 euro afhankelijk van of we dit type zelf in huis hebben of moeten betrekken bij een van onze recovery partners.