Spring naar inhoud

Handleiding Netfotos

INSTRUCTIES

Hieronder vindt u een gedetailleerde handleiding voor het werken met uw fotoboek op netfotos.nl. Zijn er onduidelijkheden dan kunt u ons natuurlijk altijd bellen of een e-mail sturen. Zie de contactinformatie.

Met uw fotoboek op netfotos.nl kunt u eenvoudig uw foto's opslaan, beheren en met anderen delen. Uw foto's staan veilig op onze servers.

1. in- en uitloggen

Zodra u bij ons een netfotos.nl fotoboek heeft aangevraagd krijgt u van ons een internetadres - waarop u uw foto's kunt plaatsen - en een login code toegestuurd per email. Als u met uw browser naar dat adres surft (bijvoorbeeld: voorbeeld.netfotos.nl) dan ziet u een knopje "inloggen". Als u daarop klikt vraagt het programma om uw gebruikersnaam en wachtwoord.

In eerste instantie krijgt u van ons een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd met beheerdersrechten. Dat betekent dat u met deze gegevens in kunt loggen om foto's te sturen, foto's te bekijken en groepen en gebruikers aan te maken. Deze login-gegevens bewaart u het best op een veilige plaats.

2. Albums aanmaken

Voordat u foto's kunt uploaden dient u eerst een album te maken waarin u de foto's wilt plaatsen. Daarvoor klikt u op het knopje "creëer/sorteer albums". U krijgt dan een lijst te zien met de reeds aangemaakte albums. Klik op "Nieuw" om een album aan te maken.

Vervolgens kunt u de naam wijzigen naar een naam die de inhoud van het album omschrijft. Tenslotte klikt u op "pas wijzigingen toe" om het album definitief aan te maken. Vervolgens kunt u met "wijzig mijn albums" het album aanpassen. U kunt hier een omschrijving van het album invoeren, maar ook wie het album in kan zien. Iedereen (publiek album) of juist alleen leden van een bepaalde groep. (zie verderop hoe u groepen en gebruikers kunt aanmaken). Tenslotte klikt u op "Pas album aan" om de wijzigingen door te voeren.

3. Foto's uploaden

Foto's naar het fotoboek sturen gaat heel eenvoudig. Als u bent ingelogd dan is er een knopje "upload bestand". Als u daarop klikt dan verschijnt er een schermpje waarop u gevraagd wordt of u "netfotos-upload.exe" wilt opslaan of uitvoeren. Als u dan op uitvoeren klikt, dan kunt u eenvoudig een of meerdere foto's naar een album in uw fotoboek sturen.

Let op dat u vooraf de benodigde albums aanmaakt!

4. Groepen aanmaken

Als u (terwijl u bent ingelogd als hoofdgebruiker) het knopje "groepen" aanklikt, dan krijgt u een lijst met de bestaande groepen. De eerste keer zal deze lijst natuurlijk leeg zijn. Klik op "Creeër nieuwe groep" om een groep aan te maken.

Er wordt nu een groep aangemaakt (zonder naam). Vervolgens kunt u de naam v/d groep wijzigen en u kunt bepalen wat de leden v/d groep mogen doen in uw fotoboek. De mogelijkheden die u aan- en uit kunt zetten zijn: beoordelen van foto's, commentaar plaatsen en versturen van e-cards. Tenslotte klikt u op "pas wijzigingen toe" om de wijzigingen definitief te maken. Als dit gedaan is kunt u gebruikers aan de groep gaan toewijzen.

5. Gebruikers aanmaken en aan groepen toewijzen

Als u op "wijzig gebruiker" klikt, dan wordt de gebruiker definitief aangemaakt. U kunt dan de betreffende persoon een mailtje sturen met zijn gebruikersnaam en wachtwoord.

Om gebruikers aan te maken klikt u op het knopje "gebruikers". Er wordt een lijst getoond met de reeds aangemaakte gebruikers. Klik op "Creëer nieuwe gebruiker" om een gebruiker aan te maken. U kunt nu zijn naam, wachtwoord en groeplidmaatschap invullen. Bij "Gebruiker Groep" kiest u ten eerste de hoofdgroep (staat standaard op banned, dat betekent dat de gebruiker niets mag). De hoofdgroep is bepalend voor de mogelijkheden van de gebruiker. Tenslotte vinkt u de secundaire groepen aan. Dat bepaalt van welke groepen de gebruiker de albums mag inzien.

Foto's bekijken

U of personen die u toegang hebt gegeven tot uw albums kunnen foto's bekijken door op het betreffende album te klikken.

Thumbnails

Er verschijnt dan een pagina met thumbnails (kleine fotootjes) van het betreffende album.

Foto's vergroten

Vervolgens kan men op een foto klikken om die foto wat groter te bekijken. Men kan dan daarna op het knopje volgende of vorige klikken om door de foto's te bladeren. Tevens kan men hier een E-card (electronisch ansichtkaart) versturen met een afbeelding van de foto naar een E-mail ontvanger.